Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Absolut sidste frist!
| › Opret ny kunde   › Log ind |  

Vejen til Wegner

I en serie af interviews taler vi med vores medarbejdere om deres daglige arbejde i auktionshuset og tanker om auktionsbranchen generelt. Denne gang handler det om vurderingsekspert i moderne design, Peter Tholstrup.

 

Peter Tholstrup begyndte bogstaveligt talt fra bunden i auktionsbranchen. Han blev i 1989 ansat hos Nellemann & Thomsen til at feje gulv og samle papkasser. Efter et par år blev han af ejeren og auktionarius spurgt om sine ambitioner. Tholstrup var ikke i tvivl. ”Jo, jeg vil op og stå på din plads som auktionarius”. Det skulle vise sig at blive virkelighed, og i løbet af de efterfølgende ti år med faste ugentlige auktioner svang han hammeren over flere end 100.000 effekter.

”Det er meget forskellige ting, jeg har haft under hammeren. Alt lige fra hittegodscykler, en levende hest for kriminalpolitiet og en fiskekutter i Grenå Havn til et konkursramt bageri i Odense, lasten på et russisk cigaret-smuglerskib og selvfølgelig rigtig meget inden for kunst, design, porcelæn og andre typiske auktionseffekter”, fortæller Peter og fortsætter:

”For femten år siden fik jeg så et tilbud fra Bruun Rasmussen, som jeg ikke kunne sige nej til, eftersom jobbet tillod mig at fokusere mere entydigt på danske designmøbler. Det havde længe været min store passion, særligt Hans J. Wegners møbler, som man kan blive ved med at begrave sig i. Jobbet som auktionarius sendte mange af Wegners møbler forbi min plads, og jeg begyndte at registrere dem i et større kartotek, der er blevet til lidt af et evighedsprojekt for mig”.

 

Internationalt omdømme

”Det er bl.a. det internationale omdømme omkring dansk design, som gør det til et spændende felt at arbejde med. Det har rødder i årerne omkring 1950, hvor der bliver skabt kontakter internationalt via Finn Juhls aftale med FN-byggeriet i New York, og flere andre danske designere får herefter hul igennem i USA. Det blev et kæmpe eksporteventyr for Danmark, der nåede sit højdepunkt omkring 1960, hvor der var mere end 500 medlemmer af Dansk Møbelfabrikantforening. Jeg kan huske, at der alene i min egen barndomsby Hornslet lå tre møbelfabrikker.”

”Hans J. Wegners mest berømte stol er jo "The Chair", som også fik et godt marketingsskub i USA med dens medvirken i John F. Kennedy og Richard Nixons TV-debat under præsidentvalgkampen i 1960. Men Wegner har også en forkærlighed for klapstole, hvilket vi bl.a. så med den sjældne ”Delfinstol”, der var på auktion hos os i juni i år. Da dens nummer kom op, gik der et sug igennem salen, og den endte med at få hammerslag på 320.000 kr. Når vi opnår så høje priser på danske møbelklassikere, er det fordi, det er unikke møbler, som kun er produceret i ét eller ganske få eksemplarer. Samtidig er de fremstillet i en meget høj håndværksmæssig kvalitet, som har kendetegnet danske snedkermestre de sidste 150 år.”

 

Hans J. Wegner som samlerobjekt

”Det, der fascinerer mig ved Wegner, er hans høje kvalitetskrav. Det skal fungere dekorativt, men også funktionelt. Wegner, som selv var uddannet møbelsnedker, havde et tæt samarbejde med snedkerne på værkstederne, når nye modeller skulle sættes i produktion, og der blev aldrig gået på kompromis med kvaliteten. I 1950-1960’erne var der, udover snedkermester Johannes Hansen, fem møbelfabrikker som udelukkende producerede Wegner-møbler. Da Wegner i 1953 i forbindelse med et besøg i USA fik tilbud om at producere ”The Chair” i USA hurtigere og billigere, takkede han nej: ”Stolen er tegnet i Danmark, for danske snedkere og skal kun laves i Danmark”. Heldigvis fastholder Wegners døtre, Marianne og Eva, denne beslutning. I dag produceres over 100 forskellige Wegner-modeller udelukkende i Danmark.”

”Wegner vækkede min egen passion som samler, og jeg har været oppe og eje flere end 50 forskellige af hans møbler. Det er fordi, jeg er gået efter princippet om hellere at eje to mindre dyre end én af de helt sjældne stole, som f.eks. "Delfinstolen". Desværre kan man jo ikke sætte Wegner-møbler i album lige som frimærker, så jeg har været nødt til at bortauktionere dem igen for at få fred fra familie og kolleger. Det der også er interessant ved Wegner er, at samtidig med at han tegnede de helt store mesterværker til snedkermestrene, så gik han ikke af vejen for at tegne billigere stole til f.eks. plejehjem og kollegier, som han bl.a. gjorde i 1970’erne. De var lavet ud fra en ide om ren praktik, men de holder den dag i dag og står stadig rundt omkring på institutionerne.”

 

Dansk design i det 21. århundrede

”Udviklingen på markedet har jo været som et nyt eventyr her i det 21. århundrede. Særligt i forhold til de mange banksammenlægninger omkring år 2000, hvilket frigjorde en stor mængde danske designmøbler på markedet. Her er der flere af klassikerne, som er steget meget i værdi hen over årerne, som f.eks. ”Bamsestolen”, der i 1990’erne blev solgt for 500-1.000 kr., men nu går for beløb mellem 30.000-40.000 kr. Eller skænke af palisander, der for 15-20 år siden blev solgt for 100 kr. stykket, og nu går for 20.000-25.000 kr.”

Ud over Hans J. Wegner og resten af det danske møbellandskab har Peter også en anden passion, der afslører hvilken afdeling af Bruun Rasmussen, han har sin daglige gang i: ”Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg er AGF-fan, og det har de sidste 10 år gjort en del ondt i hjertet på den konto, men jeg vil næsten sige, at det gjorde mere ondt da sønnen Erik i tv-serien ”Krøniken” begyndte at save i en af Finn Juhls "Ægypterstole". Dét skar helt ind i hjertet.”

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Tholstrup: +45 8818 1195 · pt@bruun-rasmussen.dk

Peter Tholstrup med Wegners "Delfin" stol, der blev solgt i sommeren 2016 for 320.000 kr.

Peter Tholstrup har sin daglige gang i Bruun Rasmussens afdeling i Aarhus. 

Hans J. Wegner: "The Chair". Et par armstole med stel af mahogni. Sæde betrukket med blåt stof. Dette par blev solgt for 14.500 kr.

Hans J. Wegner: "Bamsestolen". Øreklapstol med ben og negle af eg, betrukket med gråblå uld. Udført hos AP-Stolen. Denne model blev solgt for 60.000 kr.

‹ Tilbage

› Bredgade  
Bredgade 33
DK-1260 København K
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› bredgade@bruun-rasmussen.dk  
› Havnen  
Sundkrogsgade 30
DK-2150 Nordhavn
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› havnen@bruun-rasmussen.dk  
› Baltikavej  
Baltikavej 10
DK-2150 Nordhavn
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› baltikavej@bruun-rasmussen.dk  
› Aarhus  
Søren Frichs Vej 34D
DK-8230 Åbyhøj
Tel. +45 88 18 11 00
Fax +45 88 18 11 12
› aarhus@bruun-rasmussen.dk  
Fortrolighedspolitik Om Bruun Rasmussen Kontakt os Nyhedsbrev Mobilvisning