Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Absolut sidste frist!

Exceptionelt skakmemorabilia

For at markere 40-året for verdenshistoriens største skakmatch, udbyder vi skakbrættet m.m. fra det legendariske opgør mellem Bobby Fischer og Boris Spassky på Island i 1972. Bemærk, at dokumentarfilmen ”Bobby Fischer against the world” vises i auktionssalen den 14. juni fra kl. 13-14.30. Skakbordet sælges kl. 17 som første lot på aftenens auktion.

40-året for århundredets skakmatch

Historiens største skakmatch fandt sted i sommeren 1972, hvor den regerende russiske verdensmester Boris Spassky (1937-) blev udfordret af amerikaneren Bobby Fischer (1943-2008).

Matchen fandt sted i sportsarenaen Laugardalshöll i Reykjavik på Island, midt mellem Moskva og Washington, mens den Kolde Krig var på sit højeste, og den blev således et symbol på den politiske konfrontation mellem de to supermagter. Bobby Fischer vandt det dramatiske og hypereksponerede opgør i Reykjavik – det var første gang, en amerikaner vandt denne prestigefulde titel efter W. Steinitz i 1886 (den første World Chess Champion).

Auktion over det sagnomspundne skakbræt

I anledningen af 40 året for den verdensberømte skakmatch udbyder Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København denne sommer det skakbræt, som blev anvendt under den legendariske skakmatch på Island i 1972. Dertil udbyder vi de originale Staunton skakbrikker fra turneringens "match equipment" og Garde skakur (tilsvarende det, der blev anvendt i turneringen).

Selve skakbordet med de to tilhørende sideborde er tegnet af den islandske møbelarkitekt Gunnar Magnússon og udført af snedkermester Ragnar Haraldsson. Det vakte stor opsigt for sin arkitektur og flotte udførelse. Bordet blev udført i to ekstra eksemplarer efter den berømte skakmatch. De er identiske med det bord, der blev anvendt under selve turneringen. Det udbudte skakbord er et af de to og har bl.a. siden været benyttet ved VM kandidatmatchen mellem Boris Spassky og Vlastimil Hort i Reykjavik i 1977.

Historisk skakdrama

Bobby Fischer var imidlertid særdeles utilfreds med flere forhold omkring VM-matchen i 1972, bl.a. skakbrættets udformning og især kameraernes tilstedeværelse. Han krævede kameraerne fjernet, og da kravet ikke øjeblikkelig blev imødekommet, udeblev han fra 2. parti, som han således tabte uden kamp.

Bagud 2-0 mente mange, at kampen var overstået, og at Fischer ville forlade Island. Han indvilgede dog i at spille 3. parti i et tilstødende lokale uden tilskuere og kameraer. Dertil havde den amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger indtrængende bedt Fischer om at vinde over Spassky, så der var ikke alene sportslige hensyn i skakmatchen, men i høj grad også storpolitiske.

Senere i matchen blev det oprindelige skakbræt af sten erstattet af det nu udbudte skakbræt af træ, der er udført af snedkermester Ragnar Haraldsson. Det nye skakbræt blev anvendt fra 7. parti og frem til 21. parti og kom derfor til at stå som et afgørende vendepunkt i det historiske opgør mellem efterkrigstidens to store supermagter, USA og USSR. Det udbudte skakbræt er signeret af de to kompetanter, Bobby Fischer og Boris Spassky.

Auktionens udbudte skakmemorabilia

De udbudte skakdele består af bræt, bord, skakbrikker og ur:

Skakbræt: Der er tale om det bræt, som de to deltagende skakspillere blev enige om skulle erstatte det oprindelige skakbræt af sten. Anvendt fra 7.-21. parti og signeret af både Bobby Fischer og Boris Spassky.

Skakbord: Designet af den islandske møbelarkitekt Gunnar Magnússon og produceret af møbelsnedkeren Ragnar Haralsson. To ekstra borde, der er identiske med det anvendte i turneringen, blev fremstillet efter den sagnnomspundne match. Det udbudte skakbord er et af de to og har bl.a. siden været benyttet ved VM kandidatmatchen mellem Boris Spassky og Vlastimil Hort i Reykjavik i 1977.

Skakbrikker: Et originalt set af Staunton-brikker, der var en del af turneringens "match equipment" (ekstra dele til brug for bl.a. analyse af spillet).

Skakur: Originalt Garde-ur. Tilsvarende det, der blev brugt i turneringen.

Auktion & Eftersyn

Skakeffekterne vil blive solgt på den internationale auktion 830 hos Bruun Rasmussen i Bredgade 33 i København tirsdag den 14. juni kl. 17.

Eftersynet finder sted på samme adresse frem til mandag den 4. juni. Ved åbningen den 31. maj holdt Gudmundur G. Thorarinsson, formand for organisationskomiteen bag verdensmesterskaberne i 1972, foredraget ”Reflections of the Cold War Superpowers' Mind Game” for en skare af skak-interesserede deltagere.

 

NB: Skakbrættet og de andre tilhørende effekter fandt ikke deres rette køber på aftenens auktion og blev derfor desværre ikke solgt!

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Salgs- og vurderingsdirektør:

Peter Christmas-Møller: +45 6035 1004 · pcm@bruun-rasmussen.dk

 

Skakbræt (anvendt fra 7.-21. parti), Staunton brikker (en del af turneringens "match equipment") og originalt Garde ur (tilsvarende det, der blev brugt i turneringen) samt bord med to sideborde (identisk med det anvendte under turneringen). Samlet vurdering: 1.200.000-1.800.000 kr.

Foto fra lodtrækningsceremonien i Laugardalshöll-arenaen i 1972:

Stormester Harry Golombek (England) præsenterer deltagerne. Fischer er omsider ankommet og ses ved hans side. I midten står Gudmundur G. Thorarinsson, formand for organisationskomiteen, og til højre for ham står Spassky. Bag ved sidder stormester Efim Geller (USSR), stormester Bill Lombardy (USA) og stormester Nikolai Krogius (USSR). De to dommere, Lother Schmid (Tyskland) og G. Arnlaugsson (Island), var også til stede, men kan ikke ses på fotoet.

‹ Tilbage

› Bredgade  
Bredgade 33
DK-1260 København K
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› bredgade@bruun-rasmussen.dk  
› Havnen  
Sundkrogsgade 30
DK-2150 Nordhavn
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› havnen@bruun-rasmussen.dk  
› Baltikavej  
Baltikavej 10
DK-2150 Nordhavn
Tel. +45 88 18 11 11
Fax +45 88 18 11 12
› baltikavej@bruun-rasmussen.dk  
› Aarhus  
Søren Frichs Vej 34D
DK-8230 Åbyhøj
Tel. +45 88 18 11 00
Fax +45 88 18 11 12
› aarhus@bruun-rasmussen.dk  
Fortrolighedspolitik Om Bruun Rasmussen Kontakt os Nyhedsbrev Mobilvisning